Als je een nieuw huis koopt, zal daar al centrale verwarming in aanwezig zijn. Stel, je koopt een wat ouder pand waarin bijvoorbeeld alleen gaskachels staan die het huis niet voldoende kunnen verwarmen. Of de aanwezige centrale verwarming is niet voldoende of functioneert niet meer goed. Dan zul je toch een alternatief gaan zoeken of een nieuwe centrale verwarming aan dienen te schaffen. Hou hierbij wel in gedachten dat de kosten hiervoor niet laag zullen zijn en dat het, zeker als je het zelf aan wilt leggen, veel werk met zich meebrengt. We hebben voor je op een rijtje gezet waarmee je allemaal rekening dient te houden wanneer je centrale verwarming wilt aanleggen.

Capaciteit van de ketel


Wanneer je centrale verwarming wilt aanleggen, dan kun je van tevoren berekenen wat de capaciteit van de ketel dient te zijn. Het is van belang dat je van tevoren goed berekent wat er nodig is om je huis voldoende warm te kunnen stoken, want niks zo vervelend als in de kou zitten. En een ketel die een veel hogere capaciteit heeft dan noodzakelijk, is niet nodig en zonde van het geld. Om te berekenen wat je nodig hebt, is er een formule beschikbaar. Dit is de volgende: lengte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt. En dat is het vermogen dat je nodig hebt. Voor ieder vertrek is de berekening anders, niet alleen omdat de ruimtes niet allemaal even groot zijn, maar ook omdat het niet overal even warm hoeft te zijn. Het hoeft bijvoorbeeld in de gang niet zo warm te zijn als in de woonkamer. Daar hoeft de centrale verwarming dan ook minder hard te branden.

Ligging en isolatie van het huis


Ook de ligging van een huis en de mate waarin het geïsoleerd is, zijn van invloed. Een tussenwoning zal bijvoorbeeld minder koud zijn dan een vrijstaand huis. En slechte isolatie betekent sowieso dat je harder dient te stoken. Goede isolatie is wel aan te raden, want dit bespaart je zeker energie omdat er geen warmte verloren gaat.

Call Now Button