Het cv-circuit binnen uw woning bestaat uit verschillende componenten. Heeft u enig idee welke apparaten gezamenlijk voor het verwarmen van uw woning zorgen? Onze loodgieter vertelt u graag meer over deze apparaten. In dit artikel gaan we in op de circulatiepomp! De circulatiepomp werkt samen met het expansievat en de cv-ketel voor het verwarmen van ruimtes in huis.

Om de kans op storingen binnen het cv-circuit te verkleinen, is het belangrijk om deze apparaten regelmatig te laten onderhouden. Voor het onderhoud aan componenten van uw cv-circuit kunt u bij onze loodgieter terecht. Wij raden woningbezitters aan dit zeker eens per twee of drie jaar te laten doen.

Positie van de circulatiepomp in het cv-circuit

Een circulatiepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel en het expansievat. Hierbij zorgt de cv-ketel voor het verwarmen van het water. Op het moment dat het water warm genoeg is, wordt dit door de circulatiepomp door de leidingen in uw woning gepompt. Eenmaal in de radiatoren wordt de warmte afgestaan aan de omgeving, waarmee de ruimte verwarmd wordt. Het expansievat voorkomt dat de druk op leidingen te groot wordt. De druk neemt toe, als gevolg van het verwarmen en rondpompen van water. Hierbij loopt u het risico dat de leidingen knappen, als het expansievat niet goed zou werken.

Werking van de circulatiepomp in huis

Bij het verwarmen van uw woning wordt de circulatiepomp automatisch ingeschakeld. De pomp werkt hierbij samen met de thermostaat. Op het moment dat de temperatuur in een ruimte lager is dan de doeltemperatuur, zal de thermostaat de circulatiepomp activeren. Het hete water wordt vervolgens net zo lang rondgepompt, tot het moment dat de doeltemperatuur bereikt is. Nu zal de circulatiepomp automatisch uitgeschakeld worden.

Kijk naar het rendement van een circulatiepomp

Het aanschaffen van een circulatiepomp is vaak niet eenvoudig. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Een belangrijke factor is het rendement van de circulatiepomp. Het rendement is erg belangrijk, aangezien deze pompen vaak circa 10% van het totale energieverbruik in huis in beslag nemen. Het kan voor u een reden zijn om iets meer te investeren in een circulatiepomp met een hoger rendement. Deze extra investering verdient u terug door de jaarlijkse besparing op uw energiekosten.

Het vergelijken van het rendement van verschillende circulatiepompen is in het bijzonder belangrijk, wanneer u een vloerverwarming gebruikt. In zo’n geval moet u vaak een tweede circulatiepomp aanschaffen.

Call Now Button