Een lekkage kan vaak veel schade met zich meebrengen. Het is dan ook zaak om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat de lekkage verholpen wordt. Veel mensen weten echter niet precies hoe zij hierbij te werk moeten gaan. Zij proberen in eerste instantie zelf het lek te dichten, maar dat is vaak zonder succes. Het lek blijft meestal wel eventjes dicht, maar na verloop van tijd keert hij gewoon weer terug. Om te voorkomen dat er nog meer schade ontstaat, moet een lekkage definitief verholpen worden. Maar wat kunt u nou eigenlijk het beste doen wanneer u te maken heeft met een lekkage? In de onderstaande tekst volgt een stappenplan.

Stap 1: bel een loodgieter

Loopt er water uit uw waterleiding? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lekkage. Wanneer het inderdaad een lekkage betreft, is het verstandig om direct een loodgieter in te schakelen. Ook wanneer u twijfelt, doet u er goed aan zo snel mogelijk contact op te nemen met een loodgieter. Indien er haast bij is, kunt u de speciale spoedservice gebruiken. Hierdoor komt er direct een loodgieter naar u toe, waardoor het probleem binnen no-time verholpen is.

Stap 2: laat u niet misleiden door vochtplekken

Ook wanneer u een vochtplek op uw muur ziet, doet u er goed aan om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Veel mensen denken dat deze vochtplek ontstaat door vocht dat van buiten uw woning binnenkomt. Dit kan natuurlijk zo zijn, maar het kan ook duiden op een lekkage. Neem het zekere voor het onzekere en laat een loodgieter een inspectie uitvoeren. Door dit te doen voorkomt u dat er grote schade ontstaat.

Stap 3: begin nooit klakkeloos met breken

In sommige gevallen is een lekkage niet met het blote oog zichtbaar. In dat geval spreken we van een ‘onzichtbare’ lekkage. Vochtplekken wijzen vaak op een dergelijke lekkage. Sommige mensen beginnen dan ook vrijwel direct hun muur open te breken wanneer zij een vochtplek zien. Dat is echter helemaal niet nodig. Het kan immers maar zo zijn dat de lekkage niet eens op deze plek zit, maar enkele tientallen centimeters verder. Alle sloopwerk is in dat geval dus voor niets geweest. U kunt overbodig sloopwerk ook voorkomen door een loodgieter in te schakelen. Hij beschikt namelijk over speciale apparatuur waarmee de bron van een ‘onzichtbare’ lekkage tot op de millimeter nauwkeurig is op te sporen. Dit scheelt dus een hoop onnodig sloopwerk.

Stap 4: vang het water op

Heeft u de loodgieter ingeschakeld, maar duurt het nog even voor hij bij u langskomt? Zorg er dan voor dat u het water opvangt. Door dit te doen, voorkomt u dat er nog meer schade ontstaat aan uw woning. Wanneer het water uit het plafond naar beneden druppelt, kunt u dit opvangen met een emmer of bak. Wanneer het langs een leiding naar beneden loopt, is het verstandig om handdoeken te plaatsen rondom de lekke leiding en op de grond. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van het water opgevangen.

Stap 5: blijf van het lek af

Indien een waterleiding lekt, duidt dit vaak op een zwakke of versleten leiding. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een koppelstuk niet meer helemaal goed vastzit. Blijf dan ook vooral van de leiding af, ook wanneer u zit te wachten op een loodgieter. Wanneer u zelf gaat proberen het lek te dichten, kan het ook maar zo gebeuren dat het lek alleen maar groter wordt. Hierdoor ontstaat nog meer schade en dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Stap 6: onderhoud aan leidingen

Wilt u de kans op een lekkage tot een minimum beperken? Dan is het zaak om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan uw leidingnetwerk. Leidingen mogen dan vaak van stevige metalen gemaakt zijn, maar dit wil nog niet zeggen dat ze ook niet kapot kunnen. Leidingen kunnen na verloop van tijd namelijk gaan slijten, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een loodgieter, bent u een lekkage in veel gevallen een stap voor. Zorg ook dat de oorspronkelijke installatie van voldoende kwaliteit is door een goede loodgieter in te huren. Hieronder ziet u een voorbeeld van een lekkage die is ontstaan door ondeugdelijk vakmanschap. Let altijd op de keurmerken!

Call Now Button