Doorgaans wordt een gootsteen dagelijks gebruikt en dit zorgt ervoor dat de afvoer telkens doorgespoeld wordt met water. Wanneer u echter op vakantie gaat, is dit niet meer het geval. Indien u gedurende lange tijd weg bent, kan er een vieze lucht vanuit de afvoer of gootsteen in uw woning hangen. Niet echt prettig thuiskomen natuurlijk, want dit houdt vaak in dat u direct weer kunt gaan schoonmaken. En dat is natuurlijk wel het laatste waar u zin in heeft na een welverdiende vakantie. Het liefst wilt u er dan ook voor zorgen dat uw gootsteen gedurende uw vakantie niet gaat stinken. Maar hoe zorgt u hier eigenlijk voor?

Plaats een zeefje in het afvoerputje

Ongemerkt spoelen mensen heel veel afval door hun gootsteen. Dit zijn hoofdzakelijk etensresten. Het merendeel van deze resten eindigt uiteindelijk in het riool, maar het kan ook zo zijn dat de etensresten aan de binnenzijde van de afvoerbuizen blijven kleven. Indien dit al in het gedeelte voor het sifon – het object dat vaak recht onder uw gootsteen zit – gebeurt, kan dit na verloop van tijd gaan stinken. Om te voorkomen dat etensresten voor een vieze lucht zorgen, kunt u een zeefje plaatsen in het putje. Met behulp van dit zeefje wordt een groot deel van de etensresten opgevangen, waardoor deze niet meer in uw afvoer vast kunnen gaan zitten. Niet alleen voorkomt u zo vieze geurtjes, de kans op een verstopping wordt ook nog eens een stuk kleiner.

luchtjes afvoer maarssen

Maak de boel schoon

De meeste mensen willen niet direct na hun vakantie weer met de schoonmaak beginnen en dat is ook logisch. Om te voorkomen dat er bij thuiskomst een vieze lucht uit uw gootsteen komt, doet u er goed aan deze voor vertrek grondig schoon te maken. Het komt namelijk geregeld voor dat er nog etensresten blijven zitten in de hoekjes van de gootsteen. Wanneer deze niet verwijderd worden, kan er schimmel ontstaan en dat kan vervolgens weer voor stank zorgen.

Sifon schoonmaken

Een stinkende afvoer wordt vaak veroorzaakt door etensresten, maar het kan ook zo zijn dat het sifon de oorzaak is van de stank. Dit is helemaal aannemelijk wanneer u het sifon nooit schoonmaakt. Wanneer u het sifon zelf gaat schoonmaken, is het altijd handig om een emmer bij de hand te hebben. Het afvalwater in het sifon moet namelijk verwijderd worden en dit kunt u dan mooi opvangen met de emmer. Vergeet ook niet de eventuele afvalresten uit het sifon te halen, want doorgaans is dit ook een oorzaak van de stank bij thuiskomst van uw vakantie.

Loodgieter inschakelen

Heeft u jaar in jaar uit te maken met en stinkende afvoer na thuiskomst van uw vakantie? Dan kan het zijn dat er een beginnende verstopping in uw afvoer zit. Deze kunt u zelf proberen te verhelpen met een ontstopper, ontstoppingsveer of ontstoppingsmiddel, maar u kunt het verwijderen ervan ook overlaten aan een loodgieter. Door een loodgieter in te schakelen weet u zeker dat de verstopping op de juiste wijze verholpen wordt. Bijkomend voordeel is dat een loodgieter ook uw afvoerkanaal door kan spuiten. Dit gebeurt onder hoge druk, zodat de binnenkant van de afvoerleidingen weer helemaal schoon zijn. Wanneer u dit vlak voor uw vakantie doet, hoeft u dus niet bang te zijn voor een stinkende lucht wanneer u thuiskomt.

Call Now Button